search menu linkedin2 twitter facebook cross check arrow-left arrow-right play share pause2 instagram

Vandaag onderhandelen over een olieplatform. Morgen in toga voor de rechter.

Onderhandelingen kunnen heel pittig zijn

“Na anderhalf jaar werken in de praktijkgroep Banking rouleerde ik naar Litigation”, vertelt associate Dawid Lyszczarz. ”Ik heb momenteel vooral te maken met gerechtelijke procedures en schikkingsonderhandelingen.”

“Bij schikkingsonderhandelingen anticipeer je op elk mogelijk scenario. Geweldig als het lukt de tegenpartij steeds een stapje voor te blijven en uiteindelijk de puzzel compleet krijgen. Dat is ook wat mij drijft in mijn werk.”

“Je krijgt meteen een eigen rol en je hebt snel contact met grote cliënten”

Pittig onderhandelen

“Onderhandelingen kunnen slepend en heel pittig zijn. Tijdens een dreigend faillissement van een Nederlandse dochter van de Braziliaanse wederpartij bij de bouw van een olieplatform ging het er hard aan toe. Onze Argentijnse cliënt had een vordering van een paar honderd miljoen dollar op de Brazilianen en wilde de dochtervennootschap van de Brazilianen in Nederland failliet laten verklaren. Hier waren de Brazilianen het uiteraard niet mee eens. Er werd lang onderhandeld en de emoties liepen soms hoog op. De Spaanse en Portugese krachttermen vlogen in het rond. Een kleine drie uur voor de zitting, om half zeven ’s ochtends, hadden we eindelijk een schikking bereikt. Toen stonden we met kleine oogjes in toga voor de rechter te verklaren dat we het toch eens waren geworden. Al met al een unieke ervaring.”

Snel contact met cliënten

“Wat ik bijzonder vind is dat ik snel overal bij mocht zijn. Je krijgt meteen een eigen rol in zaken en hebt hierdoor snel contact met grote cliënten. Er wordt je nadrukkelijk gevraagd naar je mening en ideeën en je kunt direct waarde toevoegen. Dit is soms uitdagend en maakt het werk vanaf het begin erg leuk. Allen & Overy bestaat uit een diverse groep mensen en het klikte al snel goed met iedereen. Dat komt denk ik doordat iedereen een enorme drive heeft om elke zaak tot een goed einde te brengen.”